Skip to main content

Benzinepomp bij Nijland Oude Molen

Geschreven door: Henk Sepers

Tot begin jaren 80 van de vorige eeuw had het dorp Okkenbroek haar ‘eigen’ benzinepomp. Toen de pomp haar laatste druppel benzine had gegeven kwam er een einde aan bijna 70 jaar benzinehistorie in Okkenbroek. In de hoogtij dagen telde Okkenbroek drie locaties waar benzinepompen floreerden. Één daarvan aan de oude rijksweg E8.

Garage Nijland 1935

Ver van het dorp, gelegen aan de belangrijkste doorgaande weg van Amsterdam naar Duitsland, maar toch echt behorende tot Okkenbroek liet Frits Nijland (Okkenbroek 5) in 1935 een fonkelnieuwe garage bouwen door de gebroeders Rattink. In de jaren daarvoor had Piet van Milligen, volgens het bevolkingsregister van de gemeente Diepenveen timmerman van beroep, er een rijwielhandel gedreven. Nijland nam de fietsen erbij en vestigde er zijn garage, autoverhuur, rijwielhandel en taxibedrijf. Een garagebedrijf en taxichauffeur kan niet zonder telefoonaansluiting. Die volgde rap. In 1937 staat het bedrijf in de Naamlijst voor den interlocalen telefoondienst. Weliswaar onder Bathmen maar met adres Okkenbroek 5. Na de oorlog begon Nijland met een benzinepomp want de stroom verkeer over de Holterweg (E8) kwam steeds beter op gang en daar wilde Nijland zijn graantje van meepikken. Als taxichauffeur werd door het bestuur van Plaatselijk Belang Okkenbroek en omgeving met regelmaat een beroep op Nijland gedaan om hen naar Raalte of Zwolle te vervoeren waar zij met de bestuurders van gemeente en provincie overlegden over de elektrificatie van Okkenbroek. In 1963, met de invoering van straatnamen en de daarmee gepaard gaande omnummering in de gemeente Diepenveen werd dit deel van Okkenbroek formeel ingedeeld bij Oude Molen. Voor de inwoners van Oude Molen werd daarmee recht gedaan aan hun gevoelens. Zij voelden zich meer Oude Molenaar dan Okkenbroeker, ongeacht dat wat hun adres aangaf. Waarschijnlijk omdat Oude Molen, net als Okkenbroek een uithoek van de gemeente Diepenveen was werd het ooit aan de adressenlijst van Okkenbroek toegevoegd. Anno 2015 is op dit adres Holterweg 128 garage Stegeman gevestigd.

BRON | Archief Plaatselijk Belang Okkenbroek, StadsArchiefDeventer, RondOM een tocht door de tijd in Oude Molen, Delpher Boeken.

Reageren of heeft u foto’s die de pompen beter laten zien? Stuur een bericht naar Henk Sepers