Skip to main content

De Grote Brander

Geschreven door Henk Sepers

Dit rijksmonument (Rijksmonument nummer: 7448), één van de twee die Okkenbroek rijk is, gelegen op landgoed Oostermaet aan de Oerdijk, is onder de naam Oertbalding op de gewaardenlijst voor het eerst genoemd in 1399. In de gevel van de boerderij is de opvallende uitbouw van het karnhuis te zien.

In 1675 is het huis door brand verwoest. De bewoners Jan en Derck Brander hoefden daarom in dat jaar geen vuurstedegeld af te dragen. Dit is een vorm van belasting voor ieder huishouden met een schoorsteen.

In 1736 is de boerderij voor een bedrag van fl 4.810,00 door de Huisaremenstraat van Deventer verkocht aan Gijsbert van Groot Davelaar. De boerderij wisselde een aantal keren van eigenaar en bewoner, waarbij onder invloed van Sallands dialect ook een familie Brender voorkomt.Na zes eeuwen kwam er in 2011 een einde aan het boerenbedrijf op de Grote Brander.

Na een grondige verbouwing opende in maart 2009 De Grote Brander als leerboerderij, een initiatief van Pactum Jeugdzorg en Educatie, Rentray Onderwijs en Stichting IJssellandschap de deuren. 

NOTE |  Publicatie met toestemming mevrouw Obdeijn. Echtgenote van de in 2005 overleden Henk Obdeijn auteur van het boek “Het werk is gedaan”.