Skip to main content

De Fluitclub 1937

Geschreven door: Henk Sepers

Fluitclub reis 1937

In 1936 solliciteerde de heer Mol naar de positie van onderwijzer aan de school in Okkenbroek. Op dat moment was Mol nog leerkracht in Leerdam. Behalve als hoofdonderwijzer was hij ook leider van de door hem in het leven geroepen fluitclub. "Meester Mol maakte een spandoek, een wit doek (stuk van een laken) waarop hij met rode letters Orpheus Okkenbroek had getekend", aldus Diny Molendijk - Van Santen. Zij verzorgde de orgelbegeleiding die een goede aanvulling was op de blokfluitmuziek waardoor het geheel wat voller klonk. Gerda Vosman speelde mondharmonica en de overigen bespeelden een blokfluit. 

Hoofdonderwijzer Mol heeft in de jaren dat hij in Okkenbroek 'stond' heel wat gedaan voor Okkenbroek. Milie Le Mat - Zonnevylle (Milie van de Villa) weet nog dat de zeer muzikale meester Mol de fluitclub heeft opgericht in 1937. Zij was vanaf de oprichting lid en vertrok in 1938 met haar moeder naar Bilthoven. Één keer per week werd er, als een voorloper op de buitenschoolseopvang na schooltijd, geoefend in het schoolgebouw. De eerste 'dirigent' was Wichant uit Deventer. Op de foto meester Lensink met gitaar.

Diny Molendijk - Van Santen kent het clublied nog:

Eerste couplet:

Wij zijn de fluitertjes van Okkenbroek
En brengen u samen een vrolijk bezoek
Wij fluiten en zingen en dans er blij
En als wij zo spelen, dan voelen wij ons blij

Refrein:
Tu Tu Tu tierelier
Wij willen fluiten van louter plezier
Wij willen zingen, wij willen springen
Wij willen fluiten van tu tu tu tierelier

Tweede couplet:
Wij zijn de fluitertjes van Okkenbroek
Wij noemen ons “Orpheus” en voelen ons kloek
Ook wij kunnen fluiten als “Orpheus” eens deed
En als wij zo spelen dan voelen wij geen leed

Refrein:
Tu Tu Tu tierelier
Wij willen fluiten van louter plezier
Wij willen zingen, wij willen springen
Wij willen fluiten van tu tu tu tierelier

Notenbalk clublied van de Fluitclub

 

 

 

Naast Milie Le Mat - Zonnevylle en Diny Molendijk – Van Santen deden volgens laatst genoemde in ieder geval mee: Bertha Bronsvoort, Mine Bronsvoort, Derkje Klijn Velderman, Dine Oostenenk, Toos Dikkers, Riek Toorneman, Tonny van Leeuwen, Roelie en Tiny van Ens en Gerda Vosman mee. Twee jongens, Herman Niemeijer en Fre Klijn Velderman, hielden het spandoek vast.

Fluitclub

Annie van de Vegt met mooi lang zwart haar. Geschikt om heks te zijn. Vier engeltjes: Willy (Klosters)-van Zanten zit voor Tiny (Otten)-van Ens (kabouter) Staand: Fieke Haverslag -ten Velde, Janna Oosterveld en Janna (Volkerink) Brinkman. Deze foto is genomen aan de Okkenbroekerveldweg. Op de achtergrond de schuur van Stoevenbeld.

Dine van Schooten maakte ook deel uit van het gezelschap. Van haar is de foto bovenaan dit artikel. De handgeschreven ledenlijst en een lijst met liedjes die tijdens een uitvoering in 1941 ten gehore werden gebracht koestert zij nog steeds. De entree voor deze uitvoering was voor volwassen 30 cent en voor kinderen 15 cent.

U weet meer over de fluitclub? Stuur een bericht naar Henk Sepers.

BRON | Diny Molendijk – Van Santen (Canada), Milie Le Mat - Zonnevylle (Enschede), Dine van Schooten, 75 jaar Christelijk Onderwijs in Okkenbroek, Annie Bolink - Van der Vegt.