Verplaatsing De ARK 1967
Geschreven door: Henk Sepers
De verplaatsing van jeugdgebouw De ARK had nogal wat voeten in aarde. Een operatie die uiteindelijk succesvol werd afgerond.
Op 27 april 1967 vond plaats waar Okkenbroek reikhalzend had naar uitgezien: de officiële opening en ingebruikneming van het onder architectuur gebouwde nieuwe jeugdgebouw Ons Centrum. Daarmee kwam een einde aan 33 jaar trouwe dienst van het in 1934 gebouwde jeugdgebouw “De ARK”.
Bij inschrijving werd het oude jeugdgebouw door de kerk verkocht. Onder andere Joop Ilbrink en Henk Klijn Velderman schreven in. Klijn Velderman deed het hoogste bod en stond voor de zware klus De ARK te verplaatsen van de Oerdijk naar de grond van de voormalige kosterswoning aan de Muldersweg. Deze woning was eveneens bij inschrijving verkocht en ook hier trok Klijn Velderman aan het langste eind. De ARK zou dienst gaan doen als schuur voor het pluimvee. Een functie die De ARK ruim twintig jaar vervulde. In de hoogtij dagen bood De ARK onderdak aan ruim 1.000 kippen.
Voor het echter zover was moest De ARK van zijn oude stek verplaatst worden naar de nieuwe plek. Een operatie die met chirurgische precisie werd uitgevoerd en waar Free en Henk Klijn Velderman een mooie zonnige zaterdag voor hadden uitgekozen. Voor het zover was werd het gebouw van zijn sokkel gelicht, werden er wielen onder gezet en, om gewicht te besparen, werden de dakpannen eraf gehaald. Dat was niet de enige hindernis die moest worden overwonnen. De gang die De ARK maakte voerde over het land van Alferink, de sloot langs de Muldersweg, een weg die toen een andere ligging had, werd ‘gedempt’ met boomstammen en niet in de laatste plaats onder de bovengrondse elektriciteitsleiding door. Mensen van de IJsselcentrale in Diepenveen haalde de spanning van de draden en iemand op de nok van het dak hield de draden aan de kant zodat het gevaarte er onderdoor kon. Verhoogde kampen werden afgegraven, de zwarte aarde opzij geschoven. Witte grond werd richting Ons Centrum gebracht.
Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming moest De ARK een draai maken om opnieuw met de voorgevel in de richting van de Oerdijk te komen. Piketpaaltjes markeerden de plek waar De ARK haar tweede leven zou beginnen. Met vereende krachten, voorafgegaan door een viertal tractoren vond de verplaatsing plaats. De ARK die overleefde, als bewijs van de degelijke bouw in de dertiger jaren van de vorige eeuw, de tocht nagenoeg zonder haarscheuren.
Reageren? Stuur een bericht naar Henk Sepers.
BRON | Familie Klijn Velderman.