Vlug en Lenig 1958
Geschreven door: Henk Sepers
In 1958 start de Okkenbroekse gymvereniging Vlug en Lenig (V&L) in jeugdgebouw de A.R.K. met de eerste gymlessen. V&L is als sportverenging door de jaren heen niet meer weg te denken uit de Okkenbroekse samenleving.
Als ouders de oversteek van de rijksweg Holten – Deventer die hun kinderen wekelijks maken om bij de Bathmense gymnastiekvereniging te sporten te gevaarlijk vinden wordt in de zomer van 1958 door Herman Stoevenbelt, Wim Kerkdijk en Jan Visser in het plaatselijk verlof Visser besloten V&L op te richten. Onderwerp van gesprek is de vraag of katholieke Okkenbroekers de gymlessen in het hervormde jeugdgebouw mogen volgen. Het startkapitaal voor de algemene vereniging is immers verkregen door een collecte onder de leden van de hervormde kerk. Katholieken worden overgeslagen. Toch vormt dat voor de katholieken geen beletsel zich na verloop van tijd bij de vereniging aan te sluiten. Als eerste gymleraar wordt Jan Bakker aangetrokken. De eerste avond dat hij in Okkenbroek zijn kunsten zou vertonen begaf een band van zijn Vauxhall het waardoor hij aan de late kant was. Iets dat hem in de dertig jaar dat hij uiteindelijk aan V&L verbonden was nooit meer zou overkomen.
De beperkte ruimte in jeugdgebouw de A.R.K. (Arbeid Rondom Kerk) geeft wel eens problemen. Zo is het een keer voorgekomen dat een dame bij de afsprong uit de ringen dwars door de deur ging. Ook de verwarming van de A.R.K. zorgt voor de nodige kopzorgen. Of het is te koud of veel te warm. Soms vullen grote rookwolken het lokaal. Ondanks dat zorgt Bakker dat de 76 leden iedere keer bovenal een gezellige gymles hebben. In de zestiger jaren werden de activiteiten van V&L uitgebreid: er werden wedstrijdavonden gehouden en er werd groepsgewijs deelgenomen aan de wandelvierdaagse in Bathmen.
Als op 27 april 1967 afscheid wordt genomen van de A.R.K. door de komst van Ons Centrum brengt dat door de aangebouwde gymzaal een enorme verbetering. Aangezien Okkenbroek een bloeiende gymvereniging heeft is de bouw van Ons Centrum mogelijk omdat de gemeente Diepenveen hierdoor een subsidie verstrekt.
Op 27 maart 1971 pakt V&L flink uit als het 12,5-jarig bestaan wordt gevierd met de jubileumrevue "Vakantie genoegens" in Ons Centrum. In het programma, dat uit 23 nummers bestaat, is een prominente rol weggelegd voor zangduo "De Didi's". Algehele leiding is in handen van Jan Bakker, Dini Lenderink zorgt voor de muzikale begeleiding van de zang. De verlichting en het geluid wordt verzorgd door Ep Tuitert. Aanstoot, Bakker en Haverslag verzorgen de decors, de kostums zijn in de goede handen van mevrouw Bouwhuis-Stevens.
Het twintigjarig jubileum (1978) gaat eveneens niet onopgemerkt voorbij. Twee avonden is het genieten van sketches zang en dans. Enkele clubleden tonen hun kunsten met bal- en balkoefeningen. Een heus draaiorgel en een goed uitgevoerde knotsoefening zorgen voor de afwisseling. De ereleden en medeoprichters H. Stoevenbeld en W.L. van Ens krijgen een tegel aangeboden met het opschrift “Vlug en Lenig 1958-1978”.
Vijf jaar later (20 oktober 1983) viert de vereniging dubbel feest: het 25-jarig bestaan en het feit dat Jan Bakker sinds de oprichting van V&L gymleraar is. De jeugd tot 12 jaar laat ballonnen op. ’s Avonds is het feest in Ons Centrum met muzikale medewerking van de groep Baggus. In deze periode helpt bestuurslid H. Kliemesch Bakker tijdens de gymlessen.
Tijdens het 25-jarig jubileumfeest krijgt Jan Bakker een biljartkeu als cadeau aangeboden. De leden hebben van de grote gymmat, een groene, een biljart gemaakt. Met drie voetballen heeft hij daar, met zijn nieuwe keu, onder luid applaus van het publiek zijn eerste carambole op de mat gelegd. In die tijd is het lied van André Hazes, Wij houden van Oranje, populair. Uit volle borst wordt op de klanken van dat lied gezongen: Wij houden van Jan Bakker!
In 1988 komt er na dertig jaar een einde aan het tijdperk Bakker bij V&L. De dan 74-jarige Jan (van-huis-uit-schilder) Bakker liet weten nu toch wel een keer te willen stoppen.
Met de opening van de "Okkenbroek-ArenA" achter Ons Centrum in maart 1998 is sportverenging V&L klaar voor de 21ste eeuw. Bij deze gelegenheid hees V&L drie vlaggen: de vlag van de gemeente Diepenveen, de vlag van V&L en de Okkenbroekse vlag. Herman Niemeijer liet namens de bejaardensoos weten hoe belangrijk het is dat de "Okkenbroek-ArenA" er is gekomen, al zag hij de leden van zijn vereniging niet direct een vogelnestje maken in de ringen. Maar bejaardengym kan wel prima gedaan worden in de zaal meende Niemeijer, en is in die zin de sportzaal een aanwinst voor jong en oud. De volleybalwedstrijd die tijdens de opening werd gespeeld tussen een compleet Okkenbroeks team en twee spelers van Dynamo uit Apeldoorn eindigde in verlies voor de Okkenbroekers: zij dolven met 15-2 het onderspit.
Is in 1958 gymnastiek de enige loot aan de (sport)boom tegenwoordig kan men bij V&L terecht voor spinning, volleybal, badminton, aerobics, streetdance, zaalvoetbal, peutergym en natuurlijk gymnastiek voor de jeugd. Door de jaren heen is V&L ook in de optocht tijdens het Okkenbroeks Feest van de partij.
BRON | Archief Johan Struik, Wim Steegink, Many en Gerrit Holterbroek.
Reageren? Stuur een bericht naar Henk Sepers.