Skip to main content

Onthulling gedenkteken 2015

Geschreven door: Henk Sepers

01

Donderdag 9 april, de dag dat Okkenbroek in 1945 werd bevrijd, is tijdens een sobere plechtigheid onder enorme belangstelling een gedenkteken ter herinnering aan het oorlogsleed en 70 jaar vrijheid onthuld. Dine van Schooten (89) en Maud Stam (12) onthulden het monument. Na de onthulling werd één minuut stilte in acht genomen waarna doedelzakspeler Jan Flierman uit Colmschate het Wilhelmus speelde.

Toen de klanken van het Volkslied verstomd waren legden, Ilse, Iris, Maud en Pleun, leerlingen van groep 8 een krans bij het monument. Een gedenkteken dat niet alleen naar de oorlogsjaren 1940-1945 verwijst maar ook naar het feit dat wij al 70 jaar in vrijheid mogen leven. Een monument dat voor de inwoners van Okkenbroek een blijvende herinnering is aan de mensen die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Als de herinnering levend blijft, leeft ook het besef dat vrede kwetsbaar is. Dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn, daar hoeven we de kranten maar voor open te slaan of de tv voor aan te zetten.

In de kerk van Okkenbroek is tentoonstelling over de oorlogsperiode in Okkenbroek ingericht. Deze expositie is tot 10 mei te bezichtigen op woensdag en zaterdag van 12:00 tot 16:00 uur. Bezoek op afspraak is mogelijk.

Welkomswoord uitgesproken tijdens de plechtigheid op 09 april 2015

  • Houten frame door Wiggink Holten
  • Glasplaat met graveerwerk door Haitsma Engraving Bleiswijk
  • Plaatsen gedenkteken door Vriezekolk Lettele
  • Krans door Jeanet Tissingh