RTO in NCRV jeugdprogramma Kanaal 13
Geschreven door Henk Sepers
Het ‘leven’ van Racing Team Okkenbroek (RTO) heeft veel hoogtepunten gekend. Één daarvan is zonder twijfel de (figuranten)rol die RTO vervulde in de NCRV tv-jeugdserie Kanaal 13.
Een hele ervaring vonden de rijders het om voor tv-camera’s hun capriolen te tonen. In het weekeinde van de Heetense ponyweek, 22 en 23 december 1984, was voor RTO het moment daar. Een aantal weken daarvoor was RTO door de NCRV benaderd met de vraag of ze met hun autocross mee wilden doen aan een televisieserie. Lang hoefde daar niet over nagedacht te worden mits er geen negatieve beelden van ernstige ongelukken in scene gezet zouden worden. Dat zou, zo meende het bestuur van RTO, zorgen voor een enorme deuk van het jaren lang zorgvuldig opgebouwde imago van het autocrossen in het algemeen en van RTO in het bijzonder.
De NCRV stemde in met deze eis en toog met een cameraploeg naar Heeten waar de jaarlijks cross werd gehouden op het terrein van Vosman. Mocht RTO een eis hebben, ook de NCRV ging niet over één nacht ijs. Aan de wagen van RTO voorzitter Timmer, waar gebruik van zou worden gemaakt door de hoofdrolspeler, moesten een paar aanpassingen worden gedaan. Het stuntteam van Hammi de Beukelaar, dat over de hele wereld optrad en in de persoon van zoon Willem de Beuklaar de stunts voor hoofdrolspeler Pim deed, wilde onder andere dat een vier-puntsgordel werd aangebracht.
Het verhaal waarvoor opnames gemaakt moesten worden draaide rond de hoofdpersonen Pim en Door. Twee makers van een lokaal radiostation. Pim en Door hadden mot gekregen waarna Pim vertrok en zich overgaf aan zijn grootste hobby, autocrossen. Hij begon uiteraard, zoals iedere nieuweling, in de standaardklasse. Tijdens één van zijn eerste wedstrijden, waarin hij overigens een goed figuur sloeg, zag hij dat tussen het publiek zijn vroegere vriendin stond te flirten met een andere vent. Dat was tegen het zere been van Pim waardoor zijn rijgedrag sterk beïnvloed werd. Tijdens de normale wedstrijd ging hij over tot stuntwerk, om daarmee zijn ex-vriendin te imponeren. Pim verloor de macht over het stuur en maakte een geweldige crash, waarbij zijn wagen over enkele andere heen vloog. Op zaterdag zorgde het stuntteam van De Beukelaar voor de spectaculaire uitvoering van de racestunts. Het geduld van het publiek dat naar de stunts kwam kijken werd danig op de proef gesteld omdat de stuntwagens herhaaldelijk gebreken vertoonden waardoor de opnames soms langer duurden dan gepland. Uiteindelijk verliep alles naar wens en waren sommige stunts nog beter dan in het script stond. De zondag stond in het teken van opnames van wedstrijdscènes terwijl in de middaguren de hoofrolspelers zich tussen het talrijk aanwezige publiek mengden. Om het er allemaal zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien deden behalve de stuntrijders zeven leden van RTO en een vijftal rijders van buurtverenigingen mee aan de geënsceneerde wedstrijd. Pim duelleerde met twee leden van RTO: Rudy Welgraven (Lettele) en Harry Tutert (Heeten). Over dit duo vloog Pim in het heetst van de strijd heen.
De NCRV verwachtte voor beide dagen veel publiek, dat voor de achtergrond bij de opnamen moest dienen. De opnamen maakten onderdeel uit van aflevering 7 die begin maart 1985 werd uitgezonden. Dat juist de cross in Heeten werd uitgekozen als decor voor de opnames was niet zo verwonderlijk. RTO was één van de grootste verenigingen in het land. De Koninklijke Nederlandse Automobiel Federatie (KNAF) die in eerste instantie door de NCRV werd benaderd dacht direct aan RTO als organiserende vereniging.
Reageren? Stuur een bericht naar Henk Sepers.
BRON | Archief RTO in de vorm van diverse krantenknipsels.