Skip to main content

Westerhof 1923

Geschreven door: Henk Sepers

Dit verhaal over de geschiedenis van boerderij de Westerhof en haar bewoners is tot stand gekomen dankzij de enthousiaste bijdrage van Diene Oostenenk.

Adres: Okkenbroek 85 / Oerdijk 125
Bouwjaar/eerste vermeldingsjaar: 1923

08 De WesterhofOp 7 januari 1924 werd de bijna 32-jarige landbouwer Gerrit Jan Oostenenk uit Gorssel op dit adres ingeschreven. Deze ontginningsboerderij werd in 1923 gebouwd in opdracht van Exploitatiemaatschappij DAVO te Deventer. Het ontwerp van deze boerderij, en van de hiernaast gelegen Oosterhof, was van de Deventer architect M. van Harte. Aan het eind van de daknok is een uilebord (een driehoekig houten luik) aangebracht. In oude boerderijen waren zij voorzien van één of meer ‘oelegaten’. Uilen konden hierdoor naar binnen vliegen en ’s nachts op muizenjacht gaan op de hooizolder. In Friesland werden de uileborden bekroond door twee zwanen, met de rug naar elkaar toegekeerd. In juni 1922 viel de grond waarop zowel de Westerhof als Oosterhof zijn gebouwd ten prooi aan een heide- en boschbrand.

Gerrit Jan Oostenenk (3 februari 1892 – 27 juni 1957) is op 26 januari 1924 getrouwd met Hermina Klijn Velderman (7 september 1899 – 1 mei 1993), dochter van Gerhard Klijn Velderman en Gerritdina Tuitert. Hermina is geboren op boerderij De Stramp op de hoek van de Oerdijk – Croddendijk. Gerrit Jan en Hermina werden de eerste bewoners van de Westerhof. Behalve aan de Oerdijk pachtte zij ook grond aan de Buttersdijk (de Mars). Tijdens de ruilverkaveling in de jaren 60/70 raakte men de Mars kwijt.

Uit het huwelijk van Gerrit Jan en Hermina zijn vijf kinderen geboren. Vier dochters, Anna, Dine, Gerda en Mientje en een zoon: Ap. Op woensdag 27 juni 1957 is Gerrit Jan plotseling overleden. Hermina en zoon Ab (2 december 1929 – 3 februari 2010) runden vanaf dat moment samen de boerderij. Het jaar daarop (29 augustus 1958) trouwt Ap met Diene Brinks (12 september 1936). Diene woonde daarvoor met haar ouders aan, wat nu de Koerselmansweg heet. Ook dit huwelijk werd gezegend met vijf kinderen, drie meisjes en twee zoons waarvan Hans (6 april 1966) als derde generatie Oosterenk nog steeds op de Westerhof woont.

Okkenbroek werd in 1959 aangesloten op het elektriciteitsnet. De komst van elektriciteit opende de deuren voor een collectieve diepvries in het dorp. Vanaf de oprichting van de Diepvries Vereniging Okkenbroek op 4 oktober 1962 was Ap secretaris. 1962 was ook het jaar waarin Okkenbroek waterleiding kreeg. Westerhof had, in tegenstelling tot ‘buurman’ Oosterhof, bijzonder goed grondwater omdat op de plek van de pompbuis geen oer in de grond zat. Van heinde en verre kwamen Okkenbroekers, voor het 'water van de weg' zijn intrede deed, voor goed drink- en waswater naar de Westerhof om melkbussen vol met helder water op te halen. Vandaag de dag 'put' de Westerhof nog steeds uit eigen grond het water. Een aansluiting op het waterleidingnet is achterwege gebleven.

In 1968 is er zes meter bij het huis aangebouwd. Vier jaar later is de ligbovenstal gebouwd in een periode dat een gevleugelde uitspraak van de boeren was: de koeien lopen los en de boer zit vast bij de bank. Een deel van de grond van Westerhof is gebruikt voor ijsbaan de Bosbaan die in 1988 is aangelegd. Met de afnemende gezondheid van Ap zijn midden jaren negentig van de vorige eeuw de koeien en later ook de varkens weggegaan. In 2006 verhuisden Ap en Diene naar de Vissershof in Okkenbroek. Vier jaar later overleed Ap.

BRON |
Familie Oosterenk, Tonny Mulder (Achter leilinden en kastanjebomen), SAB Deventer. Archief Diepvries Vereniging Okkenbroek.