Okkenbroekse Heren Sociëteit 1993
Geschreven door: Henk Sepers
De Okkenbroekse Herensociëteit (OHS) is een club met ‘heren’ uit Okkenbroek. De Herensociëteit, opgericht op 15 januari 1993, heeft een bestuur dat bestaat uit een viertal leden, waarbij er elk jaar twee bestuursleden aftreden en twee nieuwe bestuursleden aantreden. Er zijn zo'n 100 leden die het leuk vinden om eens per maand, in de regel de laatste vrijdag van de maand, met elkaar iets leuks te gaan bezichtigen of zich laten bijpraten door een spreker met een interessant onderwerp. Naderhand wordt die activiteit geëvalueerd rondom de bar van het dorpshuis Ons Centrum. In de beginjaren was café Visser het thuishonk van de OHS.
De onderwijzers Gert de Jong en Kest Jelsma waren op 13 november 1992 de grondleggers van de OHS. De geboorte van de herensoos vond plaatst op de toneelavond: Okkenbroek laat zich zien. Voor alle verenigingen in Okkenbroek de gelegenheid zich te presenteren aan het grote publiek en aan elkaar. Kenmerkend aan de avond: drie vrouwenverenigingen en niet één mannenclub. Het was daarom tijdens deze avond dat de plaatselijke onderwijzers De Jong en Jelsma het podium beklommen. Getooid in zwarte jas en hoge hoed, lurkend aan een sigaar en nippend aan een jonge klare verzorgden zij ‘voor de vuist weg’ een smeuïge sketch. Onderwerp: een heuse Herensociëteit in Okkenbroek. Als maximum leeftijd opperde De Jong 50 jaar waarna Jelsma hem van repliek diende door aan te geven dat De Jong dan niet lang lid mocht zijn. Wat als een geintje begon werd al snel serieus. De geopperde maximum leeftijd van 50 jaar hield de gemoederen flink bezig en leverde het duo nogal wat commentaar op. Toch was de geboorte van de Herensociëteit hiermee een feit. Een huis-aan-huis-folder moest eventuele twijfelaars over de streek trekken.
In café Visser volgde op 15 januari 1993 de oprichtingsvergadering. De OHS staat open voor alle ‘heren’ die zich te oud vinden voor het C.J.V. en te jong voor de Seniorensoos. Het vast ontmoetingscentrum is café Visser. Die zelfde avond werden afspraken gemaakt voor het aantal activiteiten en de aard daarvan. Een kleine dertig heren waren bij de startbijeenkomst in café Visser aanwezig. Men kon voor vijf gulden per jaar 'heer' worden door een bijdrage te geven aan de OHS zodat de kosten gedekt waren. De leeftijdsgrens van 50 haalde het niet waardoor Gert de Jong (63) nog steeds lid is. Erelid zelfs. Op de tweede bijeenkomst op 26 februari werd een film over Oud Okkenbroek getoond. Zou deze film nog ergens zijn?
Het eerste bestuur bestond naast de al eerder genoemde onderwijzers en geestelijke vaders van de soos, Gert de Jong en Kest Jelsma uit Gijs Jager en Michel van Weegen. Eenmaal per maand, tien keer per jaar -juli en augustus vierde men vakantie - kwamen de heren bijeen. Op de agenda prijkten onderwerpen als: zeevissen, paintball, kleiduivenschieten of een sliprace. Voor de laatst genoemde bijeenkomst werden de leden op het verkeerde been gezet. Bij café Visser stond een crosswagen opgesteld. Echter het onderwerp had met die slip niets van doen. In de begin periode gaf iedere heer een rondje of deed althans een poging om aan de beurt te komen een rondje te geven. Die methode veranderde al snel door een vaste inbreng voor aanvang van de avond waaruit de rondjes dan werden betaald. Op 31 december, oudejaarsavond en nacht was iedereen vanaf 24:00 uur bij café Visser van harte welkom om het oude jaar uit te luiden en feestelijk het nieuwe jaar te starten. Bij deze bijeenkomst zijn ook de dames van harte welkom. De ledenlijst, opgemaakt per januari 1994 telde ruim 75 'heren'.
Een echte topper was op 27 oktober 1995 de wedstrijd met opwindbare Trabant speelgoedwagentjes. Autootjes die naar achter moesten worden geduwd waardoor een veer zich opwond en dan loslaten. Wie dan het verst kwam had gewonnen. Menig jongenshart ging sneller kloppen. Voor de wedstrijd daar was werd in verschillende huiskamers, garages of zolderkamers gesleuteld om de Trabant op te voeren in de hoop zo de wedstrijd te kunnen winnen.Toen café Visser de deuren sloot verkaste de Herensociëteit naar dorpshuis Ons Centrum.
Zowel het vijfjarig (buikdanseres) als het tienjarig bestaan lieten de leden van de OHS niet onopgemerkt aan zich voorbij gaan. Het optreden van Samiera met een levensechte slang ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan op 23 november 2002 is bij menig lid in het geheugden gegrift.
Door de jaren heen kregen de leden bijvoorbeeld t-shirts met daarop het jaarprogramma of een body-warmer als uiterlijke blijk van hun lidmaatschap.
Reageren, foto's of aanvullingen? Stuur een bericht aan Henk Sepers.
BRON | Gert de Jong, Kers Jelsma, Jan ten Have, Gerrit Holterbroek.